Δικηγορικό Γραφείο Ευγενίας Α. Φωτοπούλου
Βασιλίσσης Σοφίας 6 Αθήνα 106 74
Τηλέφωνο: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
210 30 09 019
Email: info@efotopoulou.gr

Δικαιώματα και υποχρεώσεις επιβατών που ταξιδεύουν με παιδιά σε λεωφορεία, μετρό, τραμ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο

Με την υπ” αρ. 27733/2213 (ΦΕΚ 1181Β/2015) υπουργική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με τίτλο «Κανονισμός δικαιωμάτων επιβατών τακτικών και έκτακτων γραμμών με οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (λεωφορεία) και σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό και Τραμ)» ορίζονται, μεταξύ άλλων τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ατόμων που συνοδεύουν ανήλικά, κατά τη διάρκεια μιας επιβίβασης σε ένα από τα ανωτέρω μέσα μεταφοράς.

Ο Κανονισμός ορίζει ότι οαιδιά ηλικίας μέχρι έξι (6) ετών συνοδεύονται υποχρεωτικώς από άτομο το οποίο επιμελείται την ασφαλή μετακίνησή τους. Για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών με τη χρήση βρεφικού/παιδικού καροτσιού στην περίπτωση των αστικών τακτικών γραμμών με οδικά μέσα , συνιστάται όπως ο συνοδός α) Επιβιβαστεί / αποβιβαστεί από τη μεσαία(-ες) θύρα(-ες), β) μεταφέρει το βρεφικό / παιδικό καρότσι διπλωμένο. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό ή ο συνοδός του παιδιού προτιμά να μεταφέρει το παιδί μέσα σε αυτό, επιτρέπεται η μεταφορά ενός ανοικτού παιδικού καροτσιού ανά όχημα ή δύο (2) για αρθρωτά λεωφορεία και ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (τρόλεϊ) και μόνον εφόσον ο οδηγός κρίνει ότι η πληρότητα του οχήματος το επιτρέπει.

 Σε κάθε περίπτωση, ο συνοδός οφείλει όπως:

-Τοποθετεί βρεφικό /παιδικό καρότσι με τρόπο που δεν παρεμποδίζει τη διέλευση και κίνηση των υπόλοιπων επιβατών εντός του οχήματος / συρμού.

- Βρίσκεται πλησίον του βρεφικού / παιδικού καροτσιού, να το κρατά και γενικά να μεριμνά για την μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.

- Το παιδί εντός του καροτσιού να είναι δεμένο με ζώνη ασφαλείας και το καρότσι να έχει φρένο.

- Τοποθετεί το βρεφικό / παιδικό καρότσι, κατά την εκτέλεση υπεραστικών και ενδοκοινοτικών τακτικών και έκτακτων μεταφορών στο χώρο των αποσκευών.

Ευγενία Φωτοπούλου, δικηγόρος

info@efotopoulou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί