Δικηγορικό Γραφείο Ευγενίας Α. Φωτοπούλου
Βασιλίσσης Σοφίας 6 Αθήνα 106 74
Τηλέφωνο: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
210 30 09 019
Email: info@efotopoulou.gr

Λογοκλοπή στο διαδίκτυο

Η αντιγραφή όλου ή μέρους άρθρου, φωτογραφίας, φωνογραφήματος, κτλ και οιουδήποτε άλλου δημιουργήματος πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της πρωτοτυπίας (είναι δηλαδή πρωτότυπη δημιουργία του συντάκτη,

του εκδότη του και γενικά του δημιουργού του) απαγορεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2121/93 περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, είτε η αντιγραφή αυτή γίνεται με έντυπο, ηλεκτρονικό είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Συγκεκριμένα, η διάθεση του πρωτότυπου έργου καθ’ οποιονδήποτε τρόπο ανήκει στην αποκλειστική εξουσία του δημιουργού. Η εξουσία αυτή του δημιουργού αποτελεί την ηθική εξουσία, σύμφωνα με την οποία μπορεί μόνο ο ίδιος να επιλέγει το τρόπο με τον οποίο θα διαθέτει το έργο του, ενώ η υλική εξουσία του δημιουργού αναφέρεται στο δικαίωμά του να απολαμβάνει τις οικονομικές ωφέλειες του έργου του.

Το δικαίωμα αυτό θεωρείται προσωποπαγές, μπορεί δηλαδή μόνο ο ίδιος ο δημιουργός να το ασκήσει και να ζητήσει την προστασία του, ενώ μπορεί να ασκηθεί και από άλλο πρόσωπο (συνήθως νομικό πρόσωπο) όταν ο δημιουργός έχει εκχωρήσει σε αυτό το περιουσιακό του δικαίωμα ως δημιουργού.

Κατά της παραβίασης του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί ο προσβληθείς δημιουργός να ασκήσει το δικαίωμά του για ικανοποίηση της ηθικής βλάβης, άρση της παράνομης συμπεριφοράς και παράλειψή της στο μέλλον, ζητώντας ορισμένο ποσό ως αποζημίωση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ παράλληλα μπορεί να καταθέσει στην Γραμματεία του άνω Δικαστηρίου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για αμεσότερη προστασία κατά της παραβίασης του δικαιώματός του για προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Έμη Ζαΐμη

info@efotopoulou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί