Εφετείο – τι κάνει σε περίπτωση καθ’ ύλην αναρμοδιότητας και εκδίκασης της υπόθεσης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο με μη προσήκουσα διαδικασία
Από τον συνδυασμό των άρθ. 46, 522, 533 παρ. 2 και 535 παρ. 2 ΚΠολΔ, το Εφετείο, στο οποίο μεταβιβάζεται η υπόθεση με την άσκηση έφεσης, εξετάζει αυτεπαγγέλτως τόσο την ίδια αυτού υλική αρμοδιότητα, όσο και του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και αν κρίνει ότι το δικαστήριο εκείνο ήταν υλικά αναρμόδιο για την εκδίκαση της αγωγής, επί της οποίας εκδόθηκε η εκκαλουμένη απόφαση, υποχρεούται, έστω και αν δεν υπάρχει ειδικός λόγος έφεσης, να εξαφανίσει την πρωτόδικη απόφαση και να παραπέμψει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο.
Κατ’ εξαίρεση, η υλική αρμοδιότητα του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου δεν καθίσταται αντικείμενο αυτεπάγγελτης έρευνας ούτε μπορεί να προταθεί από τους διαδίκους με λόγο έφεσης, αν το Πολυμελές Πρωτοδικείο δίκασε αντί του αρμοδίου Μονομελούς Πρωτοδικείου ή Ειρηνοδικείου, περιπτώσεις που προβλέπονται από το άρθ. 47 ΚΠολΔ.
Προσέτι, αν το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν εκδίκασε την υπόθεση κατά την προσήκουσα διαδικασία, το Εφετείο, δεχόμενο την έφεση, εξαφανίζει την εκκαλούμενη απόφαση, κατ’ αυτεπάγγελτη έρευνα, και προχωρεί αμέσως στην εκδίκαση της ουσίας κατά τη διαδικασία που προσήκει, για λόγους οικονομίας της δίκης και εφόσον από άλλη γενική δικονομική αρχή της καλόπιστης διεξαγωγής της δεν επιβάλλεται η παραπομπή σε ιδιαίτερη συζήτηση για να προπαρασκευαστούν οι διάδικοι (ΕφΠειρ 331/2020, ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, Εφ Λαρ 106/2015, ΕφΑΘ 1505/2010 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).
Αγγελική Πολυδώρου, δικηγόρος
e-mail: info@efotopoulou.gr