Δικηγορικό Γραφείο Ευγενίας Α. Φωτοπούλου
Βασιλίσσης Σοφίας 6 Αθήνα 106 74
Τηλέφωνο: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
210 30 09 019
Email: info@efotopoulou.gr

Κατανομή κινητών σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης

Σύμφωνα με το άρθρο 1394 του ΑΚ, σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης (διάσταση), ο καθένας από τους συζύγους δικαιούται να παραλάβει τα κινητά που του ανήκουν (ανάμεσα στα οποία είναι και τα πράγματα του νοικοκυριού, τα έπιπλα, τα σκεύη, οι ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές, οι πίνακες ζωγραφικής, τα μουσικά όργανα, τα εργαλεία, τα κοσμήματα, οι βιβλιοθήκες κ.λπ.) ακόμη και αν τα χρησιμοποιούσαν και οι δύο ή και μόνος ο άλλος σύζυγος.

Έτσι, με τη ρύθμιση αυτή, ο σύζυγος που εγκαταλείπει την οικογενειακή στέγη δικαιούται να παραλάβει τα πράγματα που του ανήκουν, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να παρεμποδιστεί από τον άλλο σύζυγο. Αν εμποδιστεί, μπορεί ο σύζυγος στον οποίον ανήκουν τα κινητά να ασκήσει κατά του άλλου συζύγου την διεκδικητική αγωγή, την αρνητική αγωγή, τις αγωγές περί νομής ή ακόμη και να ζητήσει την λήψη ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή ρύθμιση κατάστασης (735 του ΚπολΔ). Το μόνο που μπορεί να προβάλει ο αρνούμενος την απόδοση των κινητών πραγμάτων σύζυγος είναι ότι πρόκειται για οικιακά αντικείμενα που του είναι απολύτως απαραίτητα για τη χωριστή του εγκατάσταση και το επιβάλλουν ειδικές περιστάσεις για λόγους επιεικείας (π.χ. οικονομική αδυναμία προμήθειας τέτοιων πραγμάτων).

Βέβαια, η απόδοση των κινητών πραγμάτων μπορεί να γίνει και εξωδίκως, ενώ σε περίπτωση που ο σύζυγος δεν συναινεί και αρνείται να παραδώσει τα αντικείμενα, μπορεί να υποχρεωθεί προς τούτο δικαστικά, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.

Σημ. Το άρθρο αυτό αποτελεί απάντηση σε ερώτημα αναγνώστη στο www.singleparent.gr 

Μαρία Τζαβέλα

Δικηγόρος LL.M.

info@efotopoulou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί