Αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας και σε τίτλους σπουδών κολλεγίων από τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.)
Στο άρθρο 49 του προσφάτως ψηφισθέντος Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ Α΄118/15-05-2014), που είναι σε ισχύ από την 5η Μαΐου 2014, επεκτείνεται η αρμοδιότητα του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) και σε τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης (σπουδές τριετούς διάρκειας ή μεταπτυχιακά προγράμματα),
οι οποίοι προέρχονται από ιδρύματα τρίτων χωρών και παρέχονται από κολέγια στην Ελλάδα με βάση συμφωνίες πιστοποίησης και δικαιόχρησης (franchising).
Συγκεκριμένα, το άρθρο αυτό ορίζει τα εξής: «Το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) του π.δ. 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, και άλλες διατάξεις», (Α`78) είναι αρμόδιο και για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης τρίτων χωρών της περίπτωσης α` της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3696/2008 (Α`177) και των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών της περίπτωσης β` της ιδίας παραγράφου, όπως αυτή αντικαταστάθηκε από την παρ. 23 του άρθρου 30 του ν. 4111/2013 (Α`18). Κατά τα λοιπά το Σ.Α.Ε.Π. εφαρμόζει αναλογικά τη διαδικασία του π.δ. 38/2010».
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.1 του Ν. 3696/2008, όπως είχε τροποποιηθεί προβλεπόταν σχετικά με τους απονεμόμενους τίτλους σπουδών από τα κολλέγια: «α. Τα Κολλέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
β. Επίσης περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολέγια) πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα προγράμματα σπουδών των οποίων οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίζονται οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης.
γ. Τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια των στοιχείων α` και β` της παρούσας παραγράφου δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις της Θ.16 της παρούσης».
Στο άρθρο 30 παρ. 28 α του Ν. 4111/2013 διευκρινιζόταν μάλιστα το εξής: «Για τους σκοπούς της παραγράφου 3 του άρθρου 2 [του ΠΔ 38/2010] νοείται ως «τίτλος τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης» ο αναγνωρισμένος τίτλος τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, όταν πρόκειται για πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών, μικρότερο τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης όταν πρόκειται για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης όταν πρόκειται για διδακτορικό κύκλο σπουδών, που απονέμεται από ίδρυμα τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Δηλαδή μέχρι πριν τη ψήφιση του άρθρου 49 του νέου νόμου 4264/2014 δεν υπήρχε δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας στα πτυχία κολλεγίων που συνεργάζονταν με πανεπιστήμια εκτός Ε.Ε., ενώ πλέον από 5-5-2014 παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης και αυτών εφαρμοζόμενης αναλογικά της διαδικασίας του ΠΔ 38/2010.
Θεώνη Κάδρα, Δικηγόρος
e-mail: info@efotopoulou.gr