Ασφαλιστικά μέτρα στο πλαίσιο της κατ’ έφεση δίκης. Το Μονομελές Πρωτοδικείο παράλληλα με το Εφετείο είναι αρμόδιο προς λήψη ασφαλιστικών μέτρων μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της κύριας αγωγής
Από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 682 παρ.2, 684 και 686 παρ. 5 ΚΠολΔ συνάγεται ότι κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, η οποία άρχεται με την άσκηση της αγωγής και λήγει, συνήθως, με την έκδοση της οριστικής απόφασης επί αγωγής, με την οποία περατούται η επ’ αυτής δίκη αλλά και με ένα από τους λοιπούς νομίμους τρόπους περατώσεως ή καταργήσεως της δίκης, ενώ άρχεται εκ νέου με την άσκηση τακτικού ενδίκου μέσου, όπως της εφέσεως κατά της οριστικής αποφάσεως, δεν παρέχεται δικαίωμα υποβολής αυτοτελούς αιτήσεως για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Εφετείου. Τέτοια αίτηση θα υποβληθεί και θα εκδικασθεί από το Εφετείο μαζί την κυρία υπόθεση, κατά τη συζήτηση αυτής, δηλαδή όταν υπάρχει στάση δίκης.
Αντιθέτως, δεν δύναται να δημιουργηθεί αυτοτελής στάση δίκης για τη συζήτηση της αιτήσεως περί λήψεως ασφαλιστικών μέτρων. Στην περίπτωση όμως αυτή, ήτοι της αρμοδιότητος του Εφετείου, για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, είναι αρμόδιο παραλλήλως και το Μονομελές Πρωτοδικείο (αρθρ. 683 παρ.1 και 684 ΚΠολΔ), χωρίς οι διάδικοι να έχουν εξουσία να καταργήσουν συμβατικώς την παράλληλη αυτή αρμοδιότητα (Τζίφρα, Ασφ, μέτρα, έκδ. 1985 σελ. 16, Κ. Μπέη ΕρμΚΠολΔ, αρθρ. 684 σελ. 59,61). Η αρμοδιότητα δε αυτή εξικνείται μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, μετά την έκδοση της οποίας και το εξ αυτής πηγάζον δεδικασμένο, δεν είναι νοητή η λήψη ασφαλιστικών μέτρων (επιχ. από αρθρ. 698 παρ.1α ΚΠολΔ), αλλά, αντίθετα, τα ληφθέντα ασφαλιστικά μέτρα ανακαλούνται υποχρεωτικά. Τούτο σημαίνει συνακόλουθα αποφάσεως, το μονομελές πρωτοδικείο έχει αρμοδιότητα να επιληφθεί αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων στα πλαίσια των οποίων θα ερευνήσει και πάλι αν πιθανολογείται το δικαίωμα του αιτούντος και αν συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις για τη λήψη αυτών, αφού και το Εφετείο, ενώπιον του οποίου θα εφέροντο τα ασφαλιστικά μέτρα κατά την ενώπιον του στάση της δίκης, τις ίδιες προϋποθέσεις θα ερευνούσε. Δεν υπάρχει δε καμία διάταξη στο νόμο που να εξαιρεί την αρμοδιότητα του μονομελούς πρωτοδικείου, αφού τα ληφθέντα ασφαλιστικά μέτρα ισχύουν εφόσον ζητηθεί, μέχρι την τελεσιδικία της απόφασης επί της κυρίας αγωγής [1517/2005 ΜΠΡ ΚΩ].
Ναταλία Κ. Νεραντζάκη, δικηγόρος
info@efotopoulou.gr