Δήλωση συνέχισης της ποινικής διαδικασίας σύμφωνα με τον νέο ΠΚ για όσα αδικήματα διώκονται πλέον κατ’ έγκληση. Δεν απαιτείται να είναι ρητή και πανηγυρική
Κατά τις διατάξεις του άρθρου 386 παρ. 1 και 2 περ. β΄ του προϊσχύσαντος Π.Κ., , “Όποιος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών… τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και αν η ζημία που προξενήθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. αν το περιουσιακό όφελος ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει συνολικά το ποσό των εκατό είκοσι χιλιάδων (120.000,00) ευρώ”, ενώ με τις διατάξεις της παρ. 1 του ιδίου άρθρου του ισχύοντος από 1.7.2019 Π.Κ., “Οποιος με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με σκοπό από τη βλάβη αυτής της περιουσίας να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Αν η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000,00 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή” και κατά την παρ. 2 του ιδίου άρθρου, “Αν η απάτη στρέφεται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000,00 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή έως χίλιες ημερήσιες μονάδες. Η πράξη παραγράφεται μετά είκοσι έτη”. Περαιτέρω, κατά το άρθρο 405 του ισχύοντος Π.Κ. για την ποινική δίωξη, μεταξύ άλλων αξιοποίνων πράξεων, και του εγκλήματος που προβλέπεται από το άρθρο 386 παρ. 1 του ιδίου Κώδικα, που ενδιαφέρει εν προκειμένω, ήτοι της απάτης, απαιτείται έγκληση και κατά το άρθρο 464 του ιδίου και πάλι Κώδικα “εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες, που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως με αντικείμενο πράξεις για την δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα Κώδικα, ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ότι επιθυμεί την πρόοδό τους”. Από το συνδυασμό των διατάξεων αυτών, που είναι επιεικέστερες για τον κατηγορούμενο και εφαρμόζονται αυτεπάγγελτα από τον Άρειο Πάγο (άρθρο 511 Κ.Π.Δ.), προκύπτει ότι η ποινική δίωξη, μεταξύ άλλων και του εγκλήματος της απάτης, που γινόταν κατ’ αρχήν αυτεπάγγελτα, γίνεται πλέον μόνο με έγκληση και οι εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες, που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή έγκλησης, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ότι επιθυμεί την πρόοδό τους (259/2020 NOMOS).
Έχει ωστόσο κριθεί ότι η δήλωση βούλησης των εγκαλούντων για την τιμωρία του δράστη δεν απαιτείται να είναι ρητή και πανηγυρική αλλά αρκεί να συνάγεται από το όλο περιεχόμενο της έγκλησης, εφόσον, σύμφωνα με την προαναφερθείσα μεταβατική διάταξη του άρθρου 464 ΠΚ, αρκεί μία απλή δήλωση για την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας, που να έχει ασκηθεί εμπροθέσμως (ΑΠ 2010/2019 ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, ΑΠ 773/2020 NOMOS).
Ευγενία Φωτόπουλου, δικηγόρος
info@efotopoulou.gr