Δυνατότητα εργοδότη να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής της εργασίας του μετά την πρειδοποίηση της απόλυσης
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2112/1920, ως ισχύει σήμερα: «Η καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού υπαλλήλου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας πέραν των δώδεκα (12) μηνών, δεν δύναται να πραγματοποιηθεί χωρίς προηγούμενη έγγραφη προειδοποίηση του εργοδότη, και η οποία θα ισχύει από την επομένη της γνωστοποίησης της προς τον εργαζόμενο με τους εξής όρους:
α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δώδεκα (12) «συμπληρωμένους» μήνες έως δύο (2) έτη, απαιτείται προειδοποίηση ενός (1) μηνός πριν την απόλυση.
β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2) έτη συμπληρωμένα έως πέντε (5) έτη, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση.
γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από πέντε (5) έτη συμπληρωμένα έως δέκα (10) έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση.
δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα (10) έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν την απόλυση.
Εργοδότης που προειδοποιεί εγγράφως τον εργαζόμενο ιδιωτικό υπάλληλο κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόμενο το ήμισυ της αποζημίωσης απόλυσης για καταγγελία χωρίς προειδοποίηση».
Λόγω της υποχρέωσης του εργοδότη να καταβάλει στον εργαζόμενο μόνο το ήμισυ της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης με προειδοποίηση, οι περισσότεροι εργοδότες κάνουν χρήση του δικαιώματός τους αυτούς και προειδοποιούνε εγκαίρως τους προς απόλυση εργαζομένους.
Επειδή όμως γεννάται ζήτημα ποιότητας στην παροχή εργασίας ή κακού κλίματος που δημιουργείται κατά την εργασία, μέχρι την αποχώρηση του μισθωτή, το άρθρο 65 του ν. 4808/2021, που έχει κωδικοποιηθεί με το άρθρο 322 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ. 80/2022,ΦΕΚ Α 222/4.12.2022) προβλέπει ότι «με την κοινοποίηση της καταγγελίας σύμβασης εξαρτημένης εργασίας με προειδοποίηση, ο εργοδότης δύναται να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής της εργασίας του, μερικώς ή πλήρως. Στην περίπτωση αυτήν, οι αποδοχές του εργαζόμενου καταβάλλονται πλήρως μέχρι την εκπνοή του χρόνου προειδοποίησης και ο εργοδότης δεν καθίσταται υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας. Εάν ο εργοδότης ασκήσει το δικαίωμα της παρ. 1, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αναλάβει εργασία σε διαφορετικό εργοδότη κατά το χρονικό διάστημα της προμήνυσης, χωρίς να επηρεάζονται τα αποτελέσματα της καταγγελίας και το ύψος της καταβλητέας αποζημίωσης».
Κατά συνέπεια, υπάρχει δυνατότητα για τον εργοδότη, να επιλέξει να μην εργάζεται ο εργαζόμενος μέχρι το πέρας της εργασιακής σχέσης, εντούτοις ωστόσο θα πρέπει να του καταβάλει πλήρως τις αποδοχές του.
Ευγενία Φωτοπούλου, δικηγόρος
info@efotopoulou.gr