Δικηγορικό Γραφείο Ευγενίας Α. Φωτοπούλου
Βασιλίσσης Σοφίας 6 Αθήνα 106 74
Τηλέφωνο: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
210 30 09 019
Email: info@efotopoulou.gr

Υποβολή αιτήματος για κήρυξη απόφασης προσωρινώς εκτελεστής με τις προτάσεις

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αρ. 259/2020 απόφασή του έκρινε ότι νομίμως ο ενάγων αιτείται το πρώτον με τις προτάσεις του την κήρυξη της εκδοθησομένης απόφασης ως προσωρινά εκτελεστής, αφού πρόκειται για παρεπόμενο δικονομικό αίτημα, που μπορεί να συμπληρωθεί μεταγενέστερα, κατ’ άρθρο 224 εδ.β ΚΠολΔ (βλ. Νικολόπουλο σε Κεραμέα -Κονδύλη – Νίκα, Ερμηνεία ΚΠολΔ, Τόμος II [2000], άρθρο 907, σελ. 1721).

Όπως είναι γνωστό, για την κήρυξη οριστικής απόφασης ως προσωρινά εκτελεστής απαιτείται η υποβολή του σχετικού αιτήματος από το διάδικο που νίκησε. Το δικαστήριο δεν έχει εξουσία να προβεί αυτεπαγγέλτως στην κήρυξη της απόφασης ως προσωρινά εκτελεστής. Δηλαδή προσωρινώς εκτελεστές αποφάσεις εκ του νόμου δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, το σφάλμα της απόφασης ως προς την κήρυξή της ως προσωρινώς εκτελεστής, παρά την έλλειψη υποβολής αιτήματος ή ως προς την απόρριψη του σχετικού αιτήματος, δεν θεμελιώνει λόγο έφεσης (ΕφΑθ 1613/1972, ΕφΠειρ 706/1994) ούτε λόγο ανακοπής κατά της εκτέλεσης.

Η αίτηση για την κήρυξη απόφασης προσωρινώς εκτελεστής υποβάλλεται και με τις προτάσεις (ΠολΠρΑθ 11602/1982), δεν επιτρέπεται όμως να υποβληθεί αυτοτελώς. Η κήρυξη της απόφασης ως προσωρινώς εκτελεστής γίνεται πάντα από το δικαστήριο που δικάζει τη διαφορά με την απόφασή του επί της ουσίας (Κεραμέας/Κονδύλης/Νίκας, ό.π.).

Ευγενία Φωτοπούλου, δικηγόρος

info@efotopoulou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί