Δικηγορικό Γραφείο Ευγενίας Α. Φωτοπούλου
Βασιλίσσης Σοφίας 6 Αθήνα 106 74
Τηλέφωνο: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
210 30 09 019
Email: info@efotopoulou.gr

Ματαίωση καταπιστεύματος λόγω θανάτου του καταπιστευματοδόχου

Κατά το άρθρο 1935 ΑΚ η επαγωγή της κληρονομίας στον καταπιστευματοδόχο επέρχεται μόλις πεθάνει ο κληρονόμος.

Στο άρθρο 1936 ΑΚ ορίζεται ότι: «Καταπιστευματοδόχος μπορεί να είναι μόνο όποιος ζει ή τουλάχιστον έχει συλληφθεί κατά το χρόνο που επάγεται σ’ αυτόν η κληρονομία. Αν  καταπιστευματοδόχος δεν ζει ή δεν έχει συλληφθεί κατ’ αυτό το χρόνο, εφόσον ο διαθέτης δεν όρισε διαφορετικά, η κληρονομία παραμένει στον κληρονόμο»

ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝ Ο ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΔΟΧΟΣ (ήτοι ο μοναδικός εξ αδιαθέτου κληρονόμος του διαθέτη κατά το χρόνο θανάτου του εγκαταστάτου) ΔΕΝ ΖΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΓΕΤΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ (δηλαδή κατά το χρόνο που θα πεθάνει ο εγκατάστατος κληρονόμος) ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ. Ο θάνατος του καταπιστευματοδόχου πριν την επαγωγή, ματαιώνει την επαγωγή του καταπιστεύματος και η κληρονομία παραμένει στο βεβαρημένο κληρονόμο (Β. Βαθρακοκοίλης, άρθρο 1936 ΑΚ, σελ. 337-338).

Άλλωστε, ο διαθέτης μπορεί να ορίσει υποκατάστατους του καταπιστευματοδόχου, για την περίπτωση που ο τελευταίος εκπέσει πριν από την αποδοχή του καταπιστεύματος, διορισμός που πρέπει να γίνει ρητά από το διαθέτη, κατ’ άρθρο 1809 του ΑΚ. Συνεπώς, αν ματαιωθεί  η επαγωγή της κληρονομίας στον καταπιστευματοδόχο (λόγω προαποβίωσης ή λόγω αποποίησης), εφόσον δεν προκύπτει κάτι άλλο από την διαθήκη (ήτοι, δεν έχει οριστεί υποκατάστατος του καταπιστευματοδόχου), η κληρονομία παραμένει στον εγκατάστατο κληρονόμο (κατ` αναλογία της διάταξης του άρθρου 1936 παρ. 2 ΑΚ) (1193/2012 ΑΠ).

Επίσης, κατά το άρθρο 1929 εδ. β’ ΑΚ για άλλους απώτερους συγγενείς του διαθέτη δεν ισχύει το οικογενειακό καταπίστευμα, που σημαίνει ότι ως καταπιστευματοδόχοι θεωρούνται κατά το άρθρο αυτό, οι εξ αδιαθέτου συγγενείς του που θα κληρονομούσαν το διαθέτη αν πέθαινε κατά το χρόνο θανάτου του εγκαταστάτου κληρονόμου. Για άλλους μακρυνότερους συγγενείς του διαθέτη δεν ισχύει το οικογενειακό καταπίστευμα  (240/2019 ΑΠ, Β. Βαθρακοκοίλης, σελ. 331).

Λένα Πολύζου

Δικηγόρος

Email: info@efotopoulou.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί