Δικηγορικό Γραφείο Ευγενίας Α. Φωτοπούλου
Βασιλίσσης Σοφίας 6 Αθήνα 106 74
Τηλέφωνο: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
210 30 09 019
Email: info@efotopoulou.gr

Ορισμένο της διαταγής πληρωμής και της διαταγής απόδοσης μισθίου

Σύμφωνα με το άρθρο 630 ΚΠολΔ αναγκαία στοιχεία της διαταγής πληρωμής είναι α) το ονοματεπώνυμο του δικαστή που εκδίδει τη διαταγή πληρωμής, β) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, την κατοικία, τη διεύθυνση, καθώς και τον αριθμό φορολογικού μητρώου εκείνου που ζήτησε την έκδοση της διαταγής και αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο την επωνυμία, τη διεύθυνση της έδρας του και τον αριθμό φορολογικού μητρώου γ) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, την κατοικία, τη διεύθυνση, καθώς και αν αυτό είναι εφικτό τον αριθμό φορολογικού μητρώου εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η αίτηση και αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο την επωνυμία, τη διεύθυνση της έδρας του, καθώς και αν αυτό είναι εφικτό τον αριθμό φορολογικού του μητρώου, δ) η αιτία της πληρωμής, ε) το ποσό των χρημάτων ή των χρεογράφων που πρέπει να καταβληθεί, στ) διαταγή πληρωμής, ζ) υπόμνηση σε εκείνον κατά του οποίου στρέφεται ότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει ανακοπή μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 636 και η) υπογραφή του δικαστή.

Αναφορικά με την αιτία της πληρωμής, ως αιτία της πληρωμής νοείται το είδος της δικαιοπραξίας από την οποία προέκυψε η απαίτηση του αιτούντος. Στο βαθμό που η διαταγή πληρωμής δεν αποτελεί δικαστική απόφαση, αλλά μόνο εκτελεστό τίτλο, δεν απαιτείται να περιλαμβάνει πλήρεις και εμπεριστατωμένες αιτιολογίες, αλλά αρκεί ο συνοπτικός προσδιορισμός της απαίτησης, κατά τρόπον ώστε να μην δημιουργείται αμφιβολία για την ταυτότητα της, χωρίς να απαιτείται ταυτόχρονα η περιγραφή όλων των περιστατικών που την συνθέτουν (ίδετε 674/2020 ΑΠ ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, 58/2020 ΕφΠατρ ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ,  Χαρούλα Απαλαγάκη, Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ερμηνεία κατ΄ άρθρο, άρθρα 591-1054, 4η έκδοση, σελ. 1796).

Προσέτι, σημειωτέον ότι εάν στην διαταγή πληρωμής έχουν παρεισφρύσει γραφικά ή λογιστικά λάθη, αυτά δεν συνεπάγονται κατά κανόνα την ακυρότητα της διαταγής, παρά μόνον εάν προκάλεσαν στον καθού δικονομική βλάβη, κατά τους όρους του άρθρου 159 αρ.3, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην προκείμενη περίπτωση (ΕφΑθ 3298/1998 ΔΕΕ 1998). Σε κάθε περίπτωση, τυχόν λάθη της διαταγής πληρωμής μπορούν να διορθωθούν μέσω της αναλογικής εφαρμογής της διαδικασίας διόρθωσης και ερμηνείας των δικαστικών αποφάσεων κατ΄ άρθρα 315επ. (Χαρούλα Απαλαγάκη, Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ερμηνεία κατ΄ άρθρο, άρθρα 591-1054, 4η έκδοση, σελ. 1796).

Αναφορικά με την διαταγή απόδοσης μισθίου, όπως ορίζει το άρθρο 640 ΚΠολΔ, η διαταγή δέον να περιέχει α) το ονοματεπώνυμο του δικαστή που την εκδίδει, β) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, την κατοικία, τη διεύθυνση, καθώς και τον αριθμό φορολογικού μητρώου εκείνου που ζήτησε την έκδοση της διαταγής και αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο την επωνυμία, τη διεύθυνση της έδρας του και τον αριθμό φορολογικού μητρώου γ) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, την κατοικία, τη διεύθυνση, καθώς και αν αυτό είναι εφικτό τον αριθμό φορολογικού μητρώου εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η αίτηση και αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο την επωνυμία, τη διεύθυνση της έδρας του, καθώς και αν αυτό είναι εφικτό τον αριθμό φορολογικού μητρώου, δ) περιγραφή του μισθίου, ε) την αιτία της απόδοσης με έκθεση των αναγκαίων περιστατικών και μνεία της έκθεσης επίδοσης της όχλησης, στ) διαταγή απόδοσης της χρήσης του μισθίου, ζ) υπόμνηση στον καθ’ ου ότι η διαταγή αποτελεί τίτλο εκτελεστό που μπορεί να εκτελεστεί μετά την πάροδο είκοσι (20) ημερών από την προς αυτόν επίδοση και ότι δικαιούται να ασκήσει κατ’ αυτής ανακοπή μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την επίδοση και ζ) υπογραφή του δικαστή που την εξέδωσε. Εξάλλου, καθώς η διαταγή απόδοσης δεν αποτελεί δικαστική απόφαση, αλλά μόνο εκτελεστό τίτλο, δεν απαιτείται να περιλαμβάνει πλήρεις και εμπεριστατωμένες αιτιολογίες, αλλά αρκεί ο συνοπτικός προσδιορισμός του γενεσιουργού λόγου της αξίωσης, κατά τρόπον ώστε να μην δημιουργείται αμφιβολία για την ταυτότητα του, χωρίς να απαιτείται ταυτόχρονα η περιγραφή όλων των περιστατικών που τον συνθέτουν (Κεραμεύς/Κονδύλης/Νίκας, Ερμηνεία ΚπολΔ, Τόμος ΙΙ, άρθρα 591-1054). Όσον αφορά την περιγραφή του ακινήτου, σημειωτέον ότι απαιτείται η περιγραφή του ακινήτου κατ΄ είδος, θέση κλπ ώστε να μην γεννάται αμφιβολία για την ταυτότητά του και να είναι εφικτή η αναγκαστική εκτέλεση (Κεραμεύς/Κονδύλης/Νίκας, Ερμηνεία ΚπολΔ, Τόμος ΙΙ, άρθρα 591-1054).

Αγγελική Λιγοψυχάκη, ασκ. δικηγόρος

Email: info@efotopoulou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί