Δικηγορικό Γραφείο Ευγενίας Α. Φωτοπούλου
Βασιλίσσης Σοφίας 6 Αθήνα 106 74
Τηλέφωνο: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
210 30 09 019
Email: info@efotopoulou.gr

Το ζήτημα των ιατρικών προτύπων συμπεριφοράς («standards») στην αστική ιατρική ευθύνη

Στη θεωρία της αστικής ιατρικής ευθύνης βασικό κριτήριο πέραν αυτού της διενέργειας των ιατρικών πράξεων lege artis (δηλαδή σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και τέχνης) είναι και η αναγωγή στα standards του ιατρικού επαγγέλματος. Το standard αναφέρεται σε ένα ορισμένο επίπεδο ποιότητας. Έτσι ως ιατρικό standard μπορεί να χαρακτηριστεί το σύνολο των προδιαγραφών ποιότητας στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένη περίπτωση η παροχή των ιατρικών υπηρεσιών. Ειδικότερα αυτές οι προδιαγραφές προσδιορίζονται από μια σειρά αναγνωρισμένων προτύπων ενεργείας και συμπεριφοράς.

Η καθιέρωση του επαγγελματικού προτύπου ποιότητας ως κριτηρίου για να κριθεί η ύπαρξη του ιατρικού σφάλματος και να αξιολογηθεί η συμπεριφορά του γιατρού ως αμελής, συνδέεται με τη θεώρηση της ευθύνης του γιατρού ως επαγγελματικής ευθύνης. Ο γιατρός, όπως κάθε επαγγελματίας, οφείλει να παρέχει υπηρεσίες που αντιστοιχούν σε ένα ορισμένο επίπεδο ποιότητας, σύμφωνα με τα πρότυπα που γίνονται δεκτά στο επάγγελμά του. Αμέλεια, ως παράνομη συμπεριφορά είναι η απόκλιση προς τα κάτω από το επιβαλλόμενο πρότυπο ποιότητας. Η ίδια συμπεριφορά χαρακτηρίζεται άνευ ετέρου και ως αμελής, με την έννοια της υπαιτιότητας.

Η έννοια του προτύπου ποιότητας διακρίνεται σαφώς από την απλώς συνήθη πρακτική των γιατρών. Το πρότυπο ποιότητας δεν αναφέρεται στο παγιωμένο, αλλά στο αναγνωριζόμενο ως ορθό, είναι επομένως ένα κριτήριο δεοντολογικό. Στην ιατρική είναι πρόσφορη η αναγωγή όχι σε γενικούς και αφηρημένους κανόνες, αλλά σε απλώς ενδεδειγμένους τρόπους συμπεριφοράς. Υπάρχουν, δηλαδή κάποιες παραδειγματικές τυποποιημένες καταστάσεις, μέσα από τις οποίες μπορεί να διαμορφωθεί η σύλληψη της ιατρικής επιμέλειας.

Συνοπτικά, μπορεί να ειπωθεί ότι το πρότυπο ποιότητας «περιγράφει» την ενδεδειγμένη για τη συγκεκριμένη περίπτωση συμπεριφορά του γιατρού και προσδιορίζεται από τις αντικειμενικές περιστάσεις, από τους κανόνες της επιστήμης και από τα πορίσματα της εμπειρίας κατά το χρόνο της διενέργειας της πράξης.

(Αστική ιατρική ευθύνη, Κατερίνα Φουντεδάκη, Εκδόσεις Σάκκουλα, σελ. 354-356)

Λαμπρινή Σταμέλου, δικηγόρος

email: info@efotopoulou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί