Χορήγηση επιδόματος κυοφορίας (επίδομα μητρότητας) από το ΙΚΑ ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας της εγκυμοσύνης

Οι παροχές μητρότητας χορηγούνται από το ΙΚΑ για την περίπτωση τοκετού τόσο της αμέσως ασφαλισμένης ή συνταξιούχου, όσο και της συζύγου των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, χωρίς βέβαια οι ασφαλιστικές παροχές που χορηγούνται σε κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές να είναι της ίδιας έκτασης.

Συγκεκριμένα, καταρχήν το Ίδρυμα καταβάλει για κάθε τοκετό εφάπαξ χρηματικό βοήθημα, μόνον εφόσον πραγματοποιήθηκε σε Ιδιωτικό Μαιευτήριο ή Κλινική και όχι σε Νοσοκομείο του ΕΟΠΥΥ.

 Όταν δε πρόκειται για περίπτωση παθολογικής ανέλιξης τοκετού παρέχεται επί πλέον και η αναγκαία νοσοκομειακή περίθαλψη. Ειδικά στις αμέσως ασφαλισμένες μόνο, χορηγείται επιπροσθέτως επίδομα κυοφορίας και λοχείας.

Έτσι λοιπόν, οι παροχές μητρότητας που χορηγούνται κατά τη γέννηση ενός παιδιού είναι οι ακόλουθες:

  1. Επίδομα μητρότητας (για την κυοφορία και την περίοδο λοχείας),
  2. Χρηματικό βοήθημα τοκετού,
  3. Ειδική άδεια μητρότητας.

Επίδομα μητρότητας

Οι άμεσα ασφαλισμένες μητέρες δικαιούνται, εκτός από το βοήθημα τοκετού, να λάβουν από το ΙΚΑ και επίδομα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) συνολικής διάρκειας  17 εβδομάδων (119 ημέρες). Οι οκτώ πρώτες εβδομάδες (56 ημέρες – επίδομα κυοφορίας)χορηγούνται πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες εννέα (63 ημέρες – επίδομα λοχείας) μετά τον τοκετό σαν μια ενιαία άδεια.

Στην περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί νωρίτερα από την πιθανή ημέρα τοκετού, οι υπόλοιπες ημέρες του επιδόματος κυοφορίας προστίθενται στις ημέρες λοχείας, με την προϋπόθεση της αποχής της ασφαλισμένης από την εργασίας της.

Στην περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα από την πιθανή ημέρα τοκετού καταβάλλεται επίδομα και για το διάστημα που μεσολαβεί από την πιθανή ημέρα τοκετού  μέχρι  και  την  πραγματική, χωρίς  να  μειώνονται  οι  αντίστοιχες  ημέρες  του επιδόματος λοχείας.

Προϋποθέσεις για την καταβολή του εν λόγω επιδόματος κυοφορίας και λοχείας η ασφαλιζόμενη πρέπει να έχει συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο (2) προηγούμενα χρόνια από την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού και να μην εργάζεται κατά το χρόνο της επιδότησης. Ως χρονικό σημείο έναρξης της διετίας λαμβάνεται η προηγούμενη της ημέρας που πιθανολογείται από τον ιατρό του ΙΚΑ ο τοκετός ή πάντως έλαβε χώρα ο τοκετός.

Απαιτείται επίσης η ασφαλισμένη να απέχει από την εργασία της, χωρίς να ερευνάται ο χρόνος και η αιτία της διακοπής αυτής, για τις οριζόμενες ημέρες (56 και 63) πριν και μετά τον τοκετό που καταβάλλονται οι παροχές μητρότητας.

Για το ζήτημα του πρόωρου τοκετού και του θανάτου του παιδιού το ΙΚΑ έχει δεχθεί με σχετική εγκύκλιο (ΕΓΚ. ΙΚΑ 1/11) τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την 431/2010 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., η αξίωση για την καταβολή των επιδομάτων μητρότητας στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη του πραγματικού γεγονότος του τοκετού και δεν εξαρτάται από την χρονική διάρκεια της εγκυμοσύνης η οποία οδήγησε σε αυτόν.

Συνεπώς, δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι ο τοκετός αυτός υπήρξε πρόωρος ή πρώιμος, επήλθε δηλαδή και πριν την 28η εβδομάδα της κύησης, ούτε και από τη γέννηση ζωντανού ή μη εμβρύου, ή την επιβίωση του νεογνού μετά τη γέννησή του.

Έτσι, οι ημέρες επιδότησης κυοφορίας που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα μεταξύ της πραγματικής  και  της  πιθανολογηθείσας ημερομηνίας τοκετού μεταφέρονται  μετά  το επίδομα  λοχείας,  ώστε  ο  συνολικός  χρόνος  επιδότησης  για  τη  μητρότητα  να  μην υπολείπεται των 119 ημερών, με την προϋπόθεση όμως της αποχής από την εργασία της ασφαλισμένης.

Απαιτείται δε, μόνο η γνωμάτευση ιατρού του Ιδρύματος, μέσω της οποίας θα ορίζει απλώς την κατά την πρόβλεψή του πιθανή ημερομηνία τοκετού της ασφαλισμένης. Οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μητρότητας 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο.

Επομένως, ενδεχόμενη πληροφορία εκ μέρους υπαλλήλων του ΙΚΑ σε κυοφορούσα ασφαλισμένη, η οποία λόγω πολύδημης κύησης πρόκειται να γεννήσει στον 7ο μήνα, ότι το Ίδρυμα θα της παρέχει μεν το επίδομα τοκετού λοχείας, αφού γεννήσει, όχι, όμως, και το επίδομα εγκυμοσύνης (δηλαδή τις 56 ημέρες πριν τον τοκετό), επειδή θα γεννήσει τον 70 μήνα, κατά τον οποίο θα πρέπει να καταθέσει τα χαρτιά της, δεν ερείδεται στο νόμο, αλλά αντιθέτως παραβιάζει τις διατάξεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ και την ως άνω Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., η οποία ρητά αναφέρει ότι «η αξίωση για την καταβολή των επιδομάτων μητρότητας στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη του πραγματικού γεγονότος του τοκετού και δεν εξαρτάται από την χρονική διάρκεια της εγκυμοσύνης η οποία οδήγησε σε αυτόν».

(Το άνω άρθρο συντάχθηκε από τη δικηγόρο Αμυγδαλιά Τσιάρα ως απάντηση σε ερώτημα αναγνώστριας της ιστοσελίδας www.singleparent.gr)

Αμυγδαλια Τσιάρα, δικηγόρος

info@efotopoulou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί