Δικηγορικό Γραφείο Ευγενίας Α. Φωτοπούλου
Βασιλίσσης Σοφίας 6 Αθήνα 106 74
Τηλέφωνο: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
210 30 09 019
Email: info@efotopoulou.gr

Παράλληλη χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου από γονείς – δημοσίους υπαλλήλους για το ίδιο χρονικό διάστημα και για το ίδιο τέκνο

Σύμφωνα με τον νέο Υπαλληλικό Κώδικα (ν. 3528/2007) και ειδικότερα κατά το άρθρο 51 παρ. 2 αυτού, όπως ισχύει σήμερα, στους υπαλλήλους επιτρέπεται η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές συνολικής διάρκειας έως πέντε ετών, ύστερα από αίτηση και γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους, στους οποίους περιλαμβάνεται και η ανατροφή του παιδιού. Για την τελευταία περίπτωση (δηλαδή για την άδεια ανατροφής παιδιού), δεν απαιτείται γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου (βλ. άρθρο 53 παρ. 1 του ν. 3528/2007).
Περαιτέρω, κατά την παρ. 4 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 όταν ο ένας γονέας λάβει την άδεια της παρ. 1 του παρόντος, ο άλλος δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ. 2 του άρθρου αυτού για το ίδιο διάστημα. Απαγορεύεται με άλλα λόγια η συρροή στην ίδια οικογένεια των διευκολύνσεων της παρ. 1 και της παρ. 2 για το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 64/2008 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Γ’ Τμήμα), εκ του ότι ο Υπαλληλικός Κώδικας στο παραπάνω άρθρο 53 παρ. 4 απαγορεύει την χορήγηση των εν λόγω διευκολύνσεων στον ένα γονέα όταν ο άλλος λάβει και κάνει χρήση της άδειας της παρ. 1 του ίδιου άρθρου, της διετούς δηλαδή άδειας χωρίς αποδοχές που χορηγείται στον υπάλληλο για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους αλλά και για την ανατροφή παιδιού ηλικίας έως έξι (6) ετών, συνάγεται ότι ο νομοθέτης με την ανατροφή των παιδιών θέλει επιφορτισμένο τον ένα μόνο εκ των γονέων, στον οποίο άλλωστε παρέχει και τις σχετικές διευκολύνσεις και ποτέ και τους δύο μαζί, πράγμα το οποίο άλλωστε συμβαίνει στην περίπτωση κατά την οποία των διευκολύνσεων αυτών γίνεται χρήση εναλλάξ από τους γονείς, ευχέρεια απόλυτα σύμφωνη με την συνταγματική πρόβλεψη για μέριμνα και προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας. Επομένως, ομόφωνα αποφάσισε διά της ανωτέρω Γνωμοδότησης το ΝΣΚ ότι ο σύζυγος υπαλλήλου δεν μπορεί να κάνει παράλληλη με την σύζυγό του (επίσης δημόσια υπάλληλο) χρήση των σχετικών διευκολύνσεων είτε για το πρώτο είτε για το δεύτερο παιδί.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται και στην υπ’ αριθμ. 25/2012 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Δ’ Τμήμα), η δυνατότητα χορήγησης της σχετικής άδειας ανατροφής τέκνου παρέχεται, κατ’ επιλογήν είτε στη μητέρα, είτε στον πατέρα (βλ. αιτιολογική έκθεση του νόμου και ΔιοικΕφΑθ 1366/2011), βάσει της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, η οποία αποτελεί βασική αρχή της οδηγίας 96/34/ΕΚ του Συμβουλίου. Η αρχή της εναρμόνισης (συμφιλίωσης) της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή αποτελεί φυσικό συμπλήρωμα της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και μέσο για την ουσιαστική εφαρμογή της, με την αναγνώριση στους εργαζομένους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχου προσωπικού δικαιώματος να λαμβάνουν γονική άδεια, για να μπορούν να ασχοληθούν με την ανατροφή των τέκνων τους, ώστε να καθίσταται στην πράξη εφικτός, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ο συνδυασμός των επαγγελματικών τους ευθυνών με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις και ειδικότερα να ενθαρρυνθούν οι άνδρες «να αναλάβουν ίσο μέρος των οικογενειακών ευθυνών», λαμβάνοντας γονική άδεια, για να ασχοληθούν και αυτοί με την ανατροφή των τέκνων τους (βλ. σελ. 6 της υπ’ αριθμ. 25/2012 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ).

Μαρία Τζαβέλα
Δικηγόρος, LL.M.
E-mail: info@efotopoulou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί